Składniki na dżem truskawkowy: 2 kg truskawek 500 g cukru sok z połowy cytryny lub limonki Przygotowanie: 1. Truskawki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i zdejmujemy im szypułki. Wystarczy na talerzyk nałożyć odrobinę dżemu z truskawek i taki talerzyk wstawić do lodówki na kilka minut. Jeśli Twój dżem z truskawek nie ma odpowiedniej dla Ciebie konsystencji możesz trochę wydłużyć czas gotowania owoców, ale zazwyczaj te 3 godziny wystarczą. Jeśli dżem zastygnie, a na jego powierzchni utworzy się skórka – dżem jest gotowy. Z takiej racji, że truskawek w tym roku mamy pod dostatek robię domowy dżem truskawkowy. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na najlepszy, domowy dżem z truskawek. Garnek z owocami gotuję łącznie przez 3 godziny po godzinie na dzień. Słoiki z dżemem truskawkowym pasteryzujemy na mokro przez 15-20 minut. 2. Drugiego dnia truskawki znowu stawiamy na gazie i gotujemy je przez godzinę. W trakcie gotowania owoce puszczą soki i woda odparuje, a dżem zrobi się gęsty i trochę ściemnieje. Garnek z truskawkami stawiamy na gazie o średniej mocy palnika. Wybieramy szeroki garnek, na dno kładziemy ściereczki i stawiamy słoiki, zalewamy gorącą wodą do 1/2 wysokości słoika i gotujemy. Wykorzystuje go później do wypieków i nie muszę kupować tych pseudo dżemów, od których półki w sklepach, aż się uginają. Jeśli na powierzchni zbierze się pianka to usuwamy ją drewnianą łyżką.