Zdarzają się dni, kiedy przez cały dzień jesteśmy głodni, a przez to czujemy się rozdrażnieni i nie możemy się na niczym skoncentrować. Pomimo posiłku, wciąż mamy ochotę na jedzenie i sięgamy po najróżniejsze, dodatkowe przekąski. Jak zmniejszyć uczucie głodu i opanować nadmierny apetyt? Poznaj sposoby, żeby nad nim zapanować.
Spożywaj regularne posiłki
Stałe pory posiłków i regularne przerwy pomiędzy nimi, pomogą nam zmniejszyć uczucie głodu. Powinniśmy spożywać od 3. do 5. posiłków dziennie o stałych porach, utrzymując pomiędzy nimi przerwy 3-4 godzinne.
Pomoże to utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi i zapobiegnie spadkom energii w ciągu dnia. Jeśli pomiędzy posiłkami odczuwamy silną potrzebę jedzenia, sięgajmy wyłącznie po zdrowe przekąski, jak warzywa, owoce, czy garść orzechów o wartości kalorycznej, która nie przekracza 150 kcal.
Odpowiednia ilość wody
Codziennie należy spożywać ok. 2 litrów wody. Regularne picie wody pozwoli nawodnić organizm i zmniejszyć uczucie głodu. Wypij szklankę wody przed posiłkiem: napełni to Twój żołądek i zapewni uczucie sytości, dzięki czemu później zjesz mniej.
Błonnik
Powinniśmy codziennie dostarczać organizmowi co najmniej 25 g błonnika. Błonnik spożywany z wodą pęcznieje w żołądku, przez co pozwala zmniejszyć apetyt i utrzymać uczucie sytości. Oprócz tego reguluje pracę układu pokarmowego i ułatwia trawienie. Możesz znaleźć go w suplementach diety lub świeżych owocach, warzywach i produktach zbożowych.
Białka i tłuszcze
Białka i tłuszcze są niezbędne w codziennej diecie. Chude mięso, ryby, nabiał, warzywa strączkowe i nienasycone kwasy tłuszczowe, powinny stanowić składniki codziennego menu. Białko zapewnia uczucie sytości, jest cennym źródłem energii i składnikiem budulcowym komórek. Nienasycone tłuszcze wpływają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu, przeciwdziałają chorobom serca, miażdżycy i nadciśnieniu. Pozytywnie wpływają na układ nerwowy, wzmacniają odporność i chronią przed chorobami.