Podjadanie jest naszym największym wrogiem w walce o szczupłą sylwetkę. Co z tego, że główne posiłki są zdrowe i mają odpowiednią ilość kalorii, skoro pomiędzy nimi ciągle mamy ochotę na słodkie lub słone przekąski i bardzo często ulegamy tej pokusie. Istnieje jednak kilka sposobów, aby uniknąć podjadania oraz zmniejszyć apetyt.
#Pij więcej wody
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że uczucie pragnienia bardzo często mylone jest z uczuciem głodu. Jeśli więc zjadłaś posiłek, a po chwili znów masz ochotę na jedzenie – wypij szklankę wody. Odpowiednie nawodnienie organizmu eliminuje również nadmiar wody. Dzięki temu ciało wygląda szczuplej.
#Jedz odpowiednie śniadanie
Śniadanie koniecznie musi składać się z białka, węglowodanów złożonych i niewielkiej ilości tłuszczu. Węglowodany proste, które znajdziemy w słodkich bułkach, oraz cukier sprawiają, że dostajemy nagły zastrzyk energii, który po chwili nas opuszcza i przez następnie kilka godzin jesteśmy senni i mamy zwiększony apetyt.
#Jedz więcej błonnika
Błonnik pokarmowy daje ogromne uczucie sytości na długie godziny. Po zjedzeniu posiłku zawierającego dużą ilość błonnika przez następne kilka godzin z pewnością nie będziesz miała ochoty podjadać. Błonnik jest również bardzo ważnym elementem diety ze względu na oczyszczanie jelit i złogów i poprawę trawienia.
#Przygotuj różnorodne posiłki
Jedząc ciągle to samo nie ma się co dziwić, że co chwilę mamy ochotę przekąsić coś innego. Postaraj się układać swoją dietę tak, aby jeden posiłek dziennie miał słodki smak. Jeśli się odchudzasz oczywiście nie możesz posłodzić go zwykłym cukrem. Istnieje natomiast wiele innych sposobów na uzyskanie słodkiego smaku, np. stevia.