Składniki: 300 g. wędzonego boczku 1 cebula 1/4 główki młodej kapusty (u mnie 300 g.) 1 duża marchewka 1 pietruszka kawałek selera 5 niedużych ziemniaków (waga 300 g) 2 litry wody 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz 1/3 szklanki śmietanki 18 % Wykonanie: Boczek pokroić w kostkę, włożyć do garnka z grubym dnem. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do boczku. Ja na początek wsypuję płaską łyżeczkę soli, pieprz na oko. Gotować na wolnym ogniu, a w międzyczasie przygotować warzywa. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zrobiona z młodych warzyw i pachnącego wędzonego boczku. Zupa którą przygotujecie dosłownie w godzinę. Kiedy zupa ponownie się zagotuje, dodać ziemniaki. Jeśli lubicie zupy, to myślę, że i ta Wam posmakuje.