Gazpacho z grillowanych warzyw

Zupy
18.01.2020 23:57
Gazpacho z grillowanych warzyw
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

• 6 dużych pomidorów

• 3 średnie papryki

• 2 średnie obrane czerwone cebule

• oliwa z oliwek

• 1 łyżeczka grubej soli morskiej

• 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

• 500 ml soku pomidorowego

• 4 łyżki posiekanych liści bazyli

• łyżka octu sherry lub octu balsamicznego

• 1/4 łyżeczki Tabasco

• 1/2 ogórka sałatkowego, obranego, przekrojonego wzdłuż i bez pestek

• 125ml kwaśnej śmietany (20%)

Przepis

  • Rozgrzewamy grilla do średniej temperatury (175 – 230 C).
  • Usuwamy z pomidorów szypułki, przekrawamy je na pół i usuwamy nasiona.
  • Paprykę kroimy wzdłuż na szerokie paski, oczyszczamy z nasion i myjemy.
  • Cebulę kroimy w krążki o szerokości centymetra.
  • Dwa paski papryki i dwa plastry cebuli odkładamy do lodówki, przydadzą się później do dekoracji.
  • Pozostałe warzywa (paprykę, pomidory i cebulę) smarujemy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Przed grillowaniem pamiętamy, aby starannie oczyścić ruszt grilla.
  • Pomidory i paprykę grillujemy 7-10 minut w średniej temperaturze metodą bezpośrednią przy zamkniętej pokrywie.
  • Grillujemy do momentu aż na skórce pojawią się pęcherzyki, a miąższ będzie miękki. W czasie grillowania obracamy 1-2 razy, aby warzywa się równomiernie upiekły.
  • W tym samym czasie grillujemy krążki cebuli, aż zbrązowieją i będą chrupkie.
  • Wszystko zdejmujemy z grilla i studzimy.
  • Grillowane i ostudzone warzywa miksujemy z sokiem pomidorowym.
  • Odstawiamy do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej na całą noc.
  • Sprawdzamy konsystencję schłodzonego puree warzywnego. Jeśli jest zbyt gęste należy rozcieńczyć z sokiem pomidorowym. Dodajemy posiekaną bazylię, ocet i tabasco.
  • Doprawić wedle upodobań solą i pieprzem.
  • Pozostawione krążki cebuli i papryki siekamy drobno wraz z ogórkiem.
  • Gazpacho schłodzone lub w temperaturze pokojowej wlewamy do miseczek do zupy. Podajemy ozdobione kleksem kwaśnej śmietany, posiekanymi warzywami a także liśćmi bazylii.

Więcej: https://decofire.pl/blog/gazpacho-z-grillowanych-warzyw