SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW Z BOBEM I KIEŁBASĄ

Sałatki
25.06.2020 14:17
SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW Z BOBEM I KIEŁBASĄ

Ilość kalorii – 509 kcal UWAGA: podane wartości odżywcze są orientacyjne i podane dla wersji z chorizo, bez dodatkowej oliwy Makro: białka 30 g, tłuszcze 25 g, węglowodany 197 g Stopień trudności: łatwy Składniki: - 200 g młodych, małych ziemniaków (ok. 5 sztuk) - 150 g świeżego bobu (ok. 1 pełnej szklanki, możesz użyć mrożonego, ale będzie się dłużej gotował) - 35 g kiełbasy chorizo (u mnie to był kawałek o długości 4 cm; możesz użyć też innej kiełbasy, ale warto wtedy dodać odrobinę ostrej papryki mielonej, najlepiej wędzonej) - 25 g szalotki (1/2 średniej sztuki; możesz ewentualnie zastąpić innym rodzajem cebuli) - 7 g czosnku (1 duży żabek) - 1 łyżka posiekanego koperku (taka porządna łyżka, możesz dać więcej jeśli lubisz; nie siekaj go przesadnie drobno) - sól/pieprz - ewentualnie odrobina oliwy do polania (ja miałam bez) - woda do gotowania Sałatka z młodych ziemniaków z bobem i kiełbasą jest szybka w przygotowaniu, o ile zachowa się odpowiednią kolejność działań. - Jeśli smak jest ok, to twoja sałatka z młodych ziemniaków z bobem i kiełbasą jest już gotowa! Ja bym po prostu zamiast kiełbasy usmażyła cebulę na oliwie z dodatkiem wspomnianej wcześniej ostrej papryki, ale tym razem już koniecznie wędzonej. Bób nawet moczę w wodzie z lodem, ale to nie jest obowiązkowe, szczególnie jeśli nie masz kostkarki. Najlepiej jednak dodać wtedy ostrej mielonej papryki (wędzona już w ogóle będzie super!), aby dodać tego kopa, który daje chorizo. Przekrój wzdłuż na pół 35 g chorizo, potem jeszcze raz na pół (w ćwiartki). Obierz 25 g szalotki (lub innego rodzaju cebuli), przekrój wzdłuż i pokrój w poprzek w piórka. Sałatka z młodych ziemniaków z bobem i kiełbasą to moim zdaniem dobry pomysł na letni lunch. Możesz napisać o tym w komentarzu lub wysłać mi mejla, staram się odpisywać na wszystkie wiadomości 🙂 Pamiętaj, że ja chętnie przyjmę twoje uwagi, szczególnie jeśli w trakcie gotowania będziesz mieć z czymś problemy. Łączy w sobie dwa typowo letnie składniki, czyli bób i młode ziemniaki, ale jej smak i sytość podkręca kiełbasa. Posmakuj sałatkę i w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę soli czy pieprzu, a jak będzie dla ciebie za sucha, to polej odrobiną oliwy. Pisałam o tym już jakiś czas temu w artykule Moje top 3 przypraw nadających mięsny smak (kliknij tutaj, aby przeczytać) 😉 W przypadku, gdy używasz mielonej ostrej papryki uważaj, aby jej nie przypalić, bo zgorzknieje. - W czasie, jak ziemniaki i bób będą się gotować przygotuj pozostałe składniki. Przepis podstawowy bazuje na chorizo, ale jeśli masz jakąś inną kiełbasę i chcesz jej użyć, to śmiało! Jeśli używasz innej kiełbasy nich chorizo i chcesz dodać mieloną, ostrą paprykę, to teraz jest najlepszy czas.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://opycha.pl/salatka-z-mlodych-ziemniakow-z-bobem-i-kielbasa/