Przepis na: Chlebki naan Składniki: Rozczyn: 1 łyżka mąki pszennej 15 g świeżych drożdży lub 7g suszonych 50 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru Ciasto: 400 g mąki pszennej 3/4 szklanki letniej wody 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (ja użyłam gęstego) 1 płaska łyżka soli 2 płaskie łyżki masła miękkiego lub oleju Po tym czasie do większej miski wsypujemy 400 g mąki pszennej, płaską łyżkę soli, 2 łyżki miękkiego masła lub oleju, 3/4 szklanki letniej wody i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego. Chlebki Naan to pieczywo, które w Indiach przygotowuje się w glinianych piecach, jednak coraz więcej osób smaży je na patelni. W miseczce mieszamy 15 g świeżych drożdży, 50 ml letniej wody, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Krok 3 Patelnię nieprzywierającą lekko smarujemy masłem, układamy rozciągnięte w dłoniach placki i smażymy na małym ogniu przez około 2-3 minut z każdej strony. Chlebki naan bardzo szybko znikają z talerzy i uważam, że najlepsze są jeszcze te cieplutkie, ściągnięte prosto z patelni. Krok 2 Po tym czasie dzielimy ciasto na kuleczki i układamy do obsypanej mąką stolnicy. Ja zazwyczaj przygotowuję chlebki naan do pikantnego curry z kurczakiem (klik) czy nawet do zupy gulaszowej.