Pierś kurczaka a’la cordon bleu – kotlet dla seromaniaków!

Obiad
03.01.2020 8:09
Pierś kurczaka a’la cordon bleu – kotlet dla seromaniaków!

Przetnij pierś kurczaka na pół (na dwa grube kotlety), a potem w każdym z nich wytnij kieszonkę. Smaż kotlety na na rumiano, ale pilnuj, żeby olej nie był ani zbyt zimny, ani gorący. Uważaj jednak, żeby nie trzasnąć młotkiem w szynkę i ser 😉 Teraz obtocz kotlet w bułce tartej. Natomiast jak wrzucisz je na zbyt rozgrzany olej, to panierka się szybko przypali, a mięso się nie zetnie. Kotlet w stylu cordon bleu ma ten plus, że już farsz z szynki i sera daje trochę smaku. Gdy już będziesz mieć dwa kotlety z piersi kurczaka z wyciętą kieszonką, wsadź do środka ser i szynkę. Kieszonka w mięsie kurczaka powinna być dość duża, prawie na całą powierzchnię kotleta. Najpierw włożyłam ser, na to szynkę, a na to ponownie ser. Robisz kotlet ala cordon bleu, a nie kurczaka w chlebie! Na desce lub talerzu wysyp mąkę i obok lub na osobnym talerzu bułkę tartą. Takie połączenie powinno zadziałać jak klej i scalić naszą kieszonkę, aby się nie otworzyła w trakcie smażenia. Pierś kurczaka ala cordon bleu to nic innego jak kotlet z wkładką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://opycha.pl/piers-kurczaka-ala-cordon-bleu-kotlet-dla-seromaniakow/