Inne przepisy na gołąbki na blogu: Gołąbki z młodej kapusty z kaszą Składniki (na 8 sztuk): 1 główka młodej kapusty 200g kaszy gryczanej 100g wędzonego boczku (opcjonalnie) 6-8 suszonych pomidorów 1 jajko 1 cebula tymianek słodka papryka 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów (lub zwykłego oleju) sól pieprz 0,5l bulionu warzywnego lub drobiowego (ew. wody) 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Kaszę ugotować do miękkości. Młoda kapusta to jedno z warzyw, na które mam zawsze tyle pomysłów, że nie nadążam z ich realizacją:) Tym razem przygotowałam gołąbki nadziewane kaszą gryczaną z suszonymi pomidorami i boczkiem. Gołąbki ułożyć ciasno w szerokim garnku lub głębokiej patelni, zalać gorącym bulionem, dodać ziele angielskie i liście laurowe, dusić na małym ogniu ok 30 minut. Cebulę z pomidorami i boczkiem połączyć z kaszą, dodać jajko, wymieszać, doprawić do smaku. Jeśli główki kapusty są małe, polecam wykorzystać 2 sztuki, żeby mieć większe liście. Jeśli główki kapusty są małe, polecam wykorzystać 2 sztuki, żeby mieć większe liście. Z reszty kapusty można ugotować np. bigos albo kapuśniak. Z reszty kapusty można ugotować np. bigos albo kapuśniak.