Słodkie bułeczki z kruszonką i budyniem.

Joanna
Śniadania
24.06.2020 9:20
Słodkie bułeczki z kruszonką i budyniem.

Składniki: 12 szt. 500 g mąki pszennej luksusowej typ 550 7 g drożdży instant 50 g roztopionego, letniego masła 200 g jogurtu naturalnego, gęstego 3 łyżki cukru brązowego 1 cukier waniliowy 100 ml mleka 1 jajko Kruszonka: 50 g mąki pszennej 25 g cukru pudru 25 g masła kilka kropel ekstraktu z wanilii Ciasto drożdżowe jest nieśmiertelne, najlepiej mi zawsze wychodzi na mące z Młyna Szczepanki, lubi je chyba każdy, a takie bułeczki potrafią bardzo szybko zniknąć z talerza, możecie mi wierzyć na słowo 🙂 Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni i nałożyć do środka po łyżce budyniu, a na budyń nałożyć owoce, u mnie jedna mniejsza truskawka lub połowa większej. Z ciasta uformować kulę, odłożyć do miski posmarowanej delikatnie olejem, przykryć ściereczką miskę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz lub do czasu podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany delikatnie mąką, krótko wyrobić i uformować wałek, podzielić na 12 mniej więcej równych kawałków. Te bułeczki akurat zrobiłam na życzenie najmłodszego w rodzinie, ale dzięki temu, że synuś ma takie smaki możemy się bezkarnie zajadać, bo przecież sam tylu szt. Do miski przesiać mąkę, wsypać resztę cukru i cukier waniliowy, wlać mleko z drożdżami, letnie masło, wrzucić jogurt naturalny, wbić jajko i wyrobić elastyczne ciasto, które odchodzi od ręki, misy miksera.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://slodkoslodka.pl/2020/06/slodkie-buleczki-z-kruszonka-i-budyniem/