Dodatkowo: 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 łyżeczka gorczycy kilka ziarenek ziela angielskiego kawałek korzenia chrzanu 1 marchewka kwiat kopru 1 kg ogórków Przygotowanie: 1. Słoiki wyparzamy, a następnie wycieramy papierowymi ręcznikami. Składniki na ogórki konserwowe (4 litrowe słoiki): Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru Na moim blogu znajdziecie już kilka przepisów na domowe przetwory, między innymi przepis na ogórki małosolne, sałatkę z cukinii do słoików, paprykę konserwową, ketchup z cukinii. Do każdego słoika wkładamy ząbek czosnku, pół liścia laurowego, kilka ziarenek gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego, kawałek korzenia chrzanu, kilka plasterków marchewki oraz ziarenka kwiatu kopru.