600 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 2 jajka + 1 żółtko 100 g cukru 250 ml ciepłego mleka 100 g masła marmolada Kruszonka: 25 g masła 30 g cukru 40 g mąki pszennej Ten przepis od Marzenki z bloga Kulinarna Maniusia na bułeczki z kruszonką i marmoladą z pewnością zadowoli Waszą zachciankę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze porcje (12-15 w zależności od tego jak duże i jak dużo bułeczek chcemy otrzymać). Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut (do zarumienienia). Stopniowo wlewamy lekko przestudzone mleko z masłem, mieszamy łyżką z pozostałymi składnikami. Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoniach, na środku dajemy po 1 łyżeczce marmolady. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 – 2 godziny. Zlepiamy dokładnie, formując okrągłą bułeczkę. Bułki umieszczamy, zachowując odstępy, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 15-20 minut do wyrośnięcia. W miseczce umieszczamy składniki na kruszonkę. Łyżkę odkładamy na bok i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Drożdże rozkruszamy do garnuszka, zasypujemy je łyżeczką cukru i rozcieramy, aż nabiorą płynnej konsystencji.