Szaszłyki mięsno-ziemniaczane

Ewa
Obiad
27.08.2020 11:11
Szaszłyki mięsno-ziemniaczane

Powiem Wam jednak, że podane razem z miksem pysznych surówek smakowały wyśmienicie (na zdjęciu widać jedynie surówkę z roszponki z dressingiem balsamicznym, ale do obiadu były jeszcze grubo tarte buraczki i surówka z kalafiora – pycha!). Następnie szaszłyki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10-15 minut (ja szaszłyki dałam na kratkę do grillowania, wcześniej jeszcze posmarowałam ziemniaki pozostałym na patelni masłem i oprószyłam solą oraz pieprzem). Kolorystycznie szaszłyki to taka bida z nędzą, ale… jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma;) Na 5 szaszłyków: 10 małych, okrągłych młodych ziemniaków około 400-450 g mielonego mięsa 1 cebula 1 ząbek czosnku suszony majeranek szczypta mielonej ostrej papryki sól, pieprz klarowane masło Ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy. Udostępnij Zapisz Małe, okrągłe ziemniaczki oraz mięso mielone w lodówce aż się prosiły, by przygotować z nich takie właśnie szaszłyki. Z mięsnej masy, zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi, formujemy 10 pulpetów. Obgotowane ziemniaki oraz pulpety nabijamy naprzemiennie na namoczone wcześniej patyczki do szaszłyków.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2020/08/27/szaszlyki-miesno-ziemniaczane/