Liczba porcji: 700 g musu - 850 ml Kaloryczność kcal: 136 w 100 ml musu Dieta: bezglutenowa 500 g truskawek świeżych lub mrożonych 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % - 250 g 4 płaskie łyżeczki żelatyny - 15 g 3 łyżki cukru pudru - 60 g 3 łyżki soku z cytryny lub limonki Mus truskawkowy Aby kolor musu być intensywniejszy, można przed wymieszaniem całości dodać odrobinę soku z buraków lub też ewentualnie barwnik spożywczy w kolorze różowym lub czerwonym.można już odłożyć do lodówki, do całkowitego stężenia. Na koniec użyłam jednak miksera i w kilka sekund i na najniższych obrotach połączyłam wszystkie składniki w jednolity, puszysty mus. Nie powinno być z tym problemu, ponieważ zdarza mi się nawet wsypywać żelatynę do gorących zmiksowanych truskawek i nawet bez wcześniejszego przygotowania żelatyna rozpuszcza się w kilka minut. Porada: Przed ubijaniem śmietanki możesz też dodać do niej odrobinę nasion wanilii, łyżeczkę esencji lub też pół łyżeczki pasty waniliowej. Zmiksowane (przestudzone, ale jeszcze nie tężejące) truskawki z żelatyną przelałam do trochę większej miski. Szykuję z niego nie tylko desery w pucharkach, ale i krem do tortu, czy też mus do serników na zimno. Naczynie z kremem ze śmietanki i cukru umieścić na 20 minut w zamrażalniku, by bardzo mocno się schłodził. Cztery płaskie łyżeczki, czyli równo 15 gramów żelatyny (tak samo żelatyna w paskach = 15 gramów) umieść w malutkiej miseczce. Jeśli podzielisz go na kilka deserów do miseczek po 200 ml, to będzie gotowy już po około dwóch, trzech godzinach. Taka ilość wystarczy na cztery desery w pucharkach o pojemności trochę ponad 200 ml każdy. Wlej trzy łyżki zwykłej wody i odstaw żelatynę na pięć minut, by zdążyła w tym czasie lekko napęcznieć. Z podanej ilości składników wyszło mi 700 gramów musu, co u mnie odpowiadało pojemności około 850 ml. Musem można też przełożyć dwie warstwy mniejszego tortu lub też wyłożyć go jako górna warstwa sernika na zimno. Ja swój mus przełożyłam do dwóch szklanek o pojemności około 200 ml oraz do jednego większego naczynia o pojemności 450 ml. Zdejmij garnek z palnika i odstaw na parę minut do lekkiego tylko przestudzenia. Będzie też idealny do wyłożenia na sernik na zimno. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Wlej trzy łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki i dodaj napęczniałą żelatynę. Dobrze schłodzoną śmietankę wyjmij z zamrażalnika i natychmiast zacznij ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Mus truskawkowy przepis Pół kilograma truskawek umyj, zdejmij szypułki i pokrój na mniejsze kawałki. Naczynie z truskawkami z żelatyną odstaw do przestudzenia. Do naczynia ze śmietanką dodaj trzy łyżki cukru pudru, czyli około 60 gramów cukru. Zapraszam po mój ulubiony przepis na mus truskawkowy . Uważaj, by nie ubijać jej za długo, ponieważ śmietanka zacznie warzyć i rozwarstwiać na maślankę i masło. Wystarczy umieścić je w małym rondelku i zacząć podgrzewać tak samo jak te świeże.