Składniki na sos pomidorowy mały pomidor - około 150 g łyżeczka oliwy 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki szczypiorku łyżeczka ziół np. prowansalskich Pozostałe składniki 20 g plasterków salami lub szynki 120 g sera mozzarella świeże listki bazylii Pizza kalafiorowa Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Składniki na spód z kalafiora 550 g ugotowanego kalafiora - 1 sztuka 50 g tartego parmezanu 1 małe jajko przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli; szczypta pieprzu Pizza z kalafiora Zacznę od sosu pomidorowego, który możesz sobie przygotować jeszcze przed szykowaniem spodu lub też np. w trakcie podpiekania spodu w piekarniku. Pizzę ponownie umieść w piekarniku i piecz ją w tej samej temperaturze przez kolejnych 10 minut (krócej lub dłużej.. do zarumienienia dodatków i brzegów pizzy).Upieczoną pizzę można od razu wyjąć z piekarnika i udekorować świeżymi listkami bazylii. Kawałki pizzy są delikatniejsze niż w pizzy na cieście z mąką, dlatego też polecam jeść je sztućcami. Porada: Zobacz też jak ugotować kalafior Wszystkie składniki na spód do pizzy z kalafiora bardzo dokładnie wymieszaj. Oczywiście na podpieczony spód kalafiorowy z sosem pomidorowym można też wyłożyć zupełnie inne dodatki. Być może zapragniesz użyć innego sera niż parmezan lub też zdecydujesz się na zupełnie inne dodatki do pizzy. Osoby na specjalnej dicie zwracają uwagę na to, by wszystkie użyte półprodukty miały odpowiednie oznaczenia oraz informacje o tym, że nie zawierają w składzie pszenicy. Do naczynia z odciśniętą pulpą z kalafiora (można też użyć brokułów) wbij małe jajko. Gdy spód jest już dopieczony, bardzo ostrożnie wyjmij blaszkę z piekarnika, by wyłożyć na spód dodatki. Z podanej ilości składników otrzymasz pizzę na cienkim cieście o średnicy około 27 cm. Na początek rozsmaruj na nim cały sos pomidorowy (sos może być jeszcze gorący). Gorący spód został wyjęty z piekarnika tylko po to, by wyłożyć na niego dodatki. Piekarnika nie wyłączaj, bo pizza z kalafiora w ciągu paru minut ponowie wyląduje w komorze. Ser mozzarella można zamienić na ser żółty lub też ser feta. W dniu szykowania pizzy zmiksowałam na gładko ugotowane różyczki kalafiora przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa. Piekarnik nagrzej do 190 stopni z termoobiegiem lub do 200 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Masę zacznij rozprowadzać na kształt okrągłej pizzy o średnicy około 27 cm. Polecam umieścić całość na czystej i suchej ściereczce bawełnianej (może być też podwójnie złożona, nowa tetra). Do zrobienia jednej pizzy o średnicy około 27 cm potrzebujesz 550 gramów ugotowanego kalafiora. Z tej ilości zmiksowanego kalafiora wyciskam około pół szklanki wody. Jeżeli lubisz takie alternatywne przepisy to wypróbuj też moje kotlety z kalafiora Poniżej zdjęcie prawidłowo podpieczonego spodu, na który można wykładać sos i ulubione dodatki. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Patelnię z gotowym sosem odstaw na bok. Jako bazę do sosu potrzebujesz do 150 gramów pomidorów świeżych, czy też z puszki. Zostaje mi około 350 gramów gęstej pulpy z kalafiora.