Składniki na chłodnik 1 kg mięsistych, dojrzałych pomidorów 1 mała czerwona papryka - około 130 g 2 ogórki gruntowe - do 200 g 2 ząbki czosnku - około 10 g 3 łyżki oliwy np. Gallo Clássico 4 łyżki soku z cytryny lub limonki przyprawy: płaska łyżeczka soli; po 1/3 łyżeczki pieprzu i cukru; szczypta kminku Składniki na dodatki 1 awokado - około 160 g 2 ogórki gruntowe - do 200 g 3 spore rzodkiewki - około 75 g opakowanie fety lub sera sałatkowego - do 200 g 4 łyżki oliwy Gallo Clássico grzanki z połowy bagietki oraz: koperek, listki bazylii, po szczypcie soli i pieprzu Chłodnik z pomidorów Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Do kremu z warzyw wlej cztery świeżo wyciśnięte łyżki z soku z cytryny lub limonki oraz trzy łyżki oliwy np. Gallo Clássico. Obrane pomidory, ogórki, paprykę i czosnek pokrój dla wygody na mniejsze kawałki i umieść w naczyniu, w którym zmiksujesz je na gładki krem. Być może zapragniesz podać swój chłodnik np. z serem mozzarella lub z prażonymi płatkami migdałów i tofu. Z papryki usuwam też gniazdo nasienne, zaś z pomidorów twarde miejsce po szypułce. Wypróbuj też mój przepis na oryginalne, hiszpańskie gazpacho czyli chłodnik z surowych pomidorów. Chłodnik pomidorowy polecam podawać z grzankami pszennymi lub bezglutenowymi (w zależności od diety). Ser feta lub ser sałatkowy pokrój w kostkę wielkości około 1 cm. Liczba porcji: 1100 ml chłodnika + dodatki Kaloryczność kcal: 50 w 100 ml chłodnika Dieta: bezglutenowa, wegetariańska Z podanej ilości składników otrzymasz około 1100 ml chłodnika pomidorowego bez dodatków. Dodaj również przyprawy, czyli płaską łyżeczkę soli, po 1/3 łyżeczki pieprzu i cukru oraz szczyptę kminku. Chłodnik z pomidorów można podać na wiele sposobów. Warzywa zmiksuj na gładko przy pomocy blendera typu żyrafa lub też blendera kielichowego, czy innego malaksera. Obierz i pokrój w taką samą kostkę również ogórki, zaś rzodkiewki tylko umyj i pokrój drobno. Chłodnik pomidorowy to przepyszna propozycja na delikatny i zdrowy posiłek, który polecam szykować w upalne dni. Porada: Chłodnik pomidorowy można też podać z innymi dodatkami. Polecam np. zestaw 1: ser mozzarella, listki mięty, ogórki, papryka, sól, oliwa. Chłodnik pomidorowy przepis Do zrobienia pomidorowego chłodnika polecam sięgnąć po mięsiste, dojrzałe pomidory. Wraz z dodatkami wychodzi do sześciu porcji chłodnika (u mnie cztery większe). Obierz też dwa ogórki gruntowe oraz małą, czerwoną paprykę.