Podpłomyki z pastą z bakłażana, rukolą i jajkiem poche

Przekąski

17.06.2020 20:54

Podpłomyki z pastą z bakłażana, rukolą i jajkiem poche

Pasta z bakłażana 2 bakłażany 1/2 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła orzechowego 2 łyżki łuskanego słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki tartego sera typu parmezan (u mnie grana padano) 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych pieprz Podpłomyki 200 g. mąki pszennej 100 ml. 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju Oraz rukola 4 jajka 1 łyżka octu 1 łyżka tartego sera typu parmezan 1 łyżka oliwy z oliwek Suchą patelnię mocno rozgrzej i smaż na niej po jednym placku, po około 1 minucie z każdej strony (do utworzenia się bąbli na powierzchni i ładnego zarumienienia). Dodaj słonecznik, czosnek, starty ser, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, masło orzechowe i płatki drożdżowe. Zrobiłam do nich obłędną pastę z bakłażana a dodatkowo podałam z rukolą i jajkiem w koszulce 😋 Składniki: (4 porcje) Podpłomyki smaruj pastą z bakłażana, na niej układaj rukolę i po jednym jajku w koszulce. Ułóż na blaszce połówki bakłażanów rozcięciem ku górze, posyp solą i polej 2 łyżkami oliwy. Wymieszaj łyżką, a następnie przełóż ciasto na blat i wyrabiaj przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Mąkę wymieszaj z solą, wlej olej oraz pomału dolewaj gorącą wodę. W środek wlej jajko z filiżanki. Dzisiaj mam dla Was coś co możecie potraktować jako przekąskę, lecz ja najbardziej lubię zajadać na śniadanie. Gotuj jajko około 2 minut, a następnie wyjmij ostrożnie łyżką cedzakową i włóż do lekko ciepłej wody. Wybierz z łupin miąższ bakłażanów, przełóż do naczynia do miksowania.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://deliciousplacebynatalia.blogspot.com/2020/06/podpomyki-z-pasta-z-bakazana-rukola-i.html