Panzanella ze szparagami

Agnieszka
Obiad
17.06.2020 14:04
Panzanella ze szparagami

Składniki: 1 pęczek szparagów 2 sałaty rzymskie lub główka sałaty dębowej lub masłowej 6-8 plastrów szynki parmeńskiej 1 ciabatta lub 2 kromki chleba (jeśli chcesz żeby sałatka była mniej kaloryczna ogranicz ilość pieczywa) Panzanella ze szparagami wzorowana jest na przepisie z serwisu Bonappetit.com Spróbuj też klasycznej panzanelli oraz panzanelli z pieczonymi warzywami. Jeśli wolisz możesz też wyłożyć je na tackę do pieczenia po podpieczeniu szynki i wstawić na kilka minut do piekarnika. Natka pietruszki Sok z cytryny 2 łyżki oliwy Świeże szparagi i wszystkie pozostałe warzywa do tej sałatki możesz zamówić z dostawą do domu w Warzywniaku. Porwij sałatę na kawałki i przełóż do misy, dodaj do niej przekrojone na połówki pomidory. Panzanella ze szparagami – przepyszna, pełna warzyw sałatka, która jest na tyle pożywna, że może zastąpić lunch. Polej oliwą i sokiem z cytryny lub samym sokiem z cytryny. Rozgrzej patelnię, wyłóż na nią pieczywo i podpiekaj, aż stanie się chrupkie, obracając co chwilę, żeby się nie przypaliło. Dodaj do sałaty pieczywo, pokruszoną na kawałki szynkę, szparagi, parmezan oraz cieniutko pokrojoną cebulę. Zakupy online z przygotowaną listą to najlepszy sposób na rozsądne zakupy. Kiedy się zagotuje, wrzuć do wrzątku szparagi, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty. Jest naładowana warzywami i witaminami, a zarazem na tyle pożywna, że może zastąpić tradycyjny obiad. Jeśli używasz całych pomidorów, pokrój je w cząstki i razem z sokiem dodaj do sałaty. Nie trzeba nawet robić dresingu – wystarczy skropić ją sokiem z cytryny. W klasycznej wersji panzanelli pierwsze skrzypce grają pomidory – im bardziej dojrzałe tym lepiej, im więcej odmian, tym bogatszy smak. Dziś proponujemy Ci wersję idealną na tę porę roku – wzbogaconą o przepyszne szparagi. Ekipa z Warzywniaka przywiezie Ci zakupy do domu na terenie Warszawy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://niedzielnykucharz.pl/panzanella-ze-szparagami/