najlepiej sprawdźcie sami ;-) Składniki: - 200 ml maślanki naturalnej lub kefiru, jogurtu naturalnego - około 150 g mąki pszennej - 1 płaska łyżka ksylitolu lub cukru - 1 jajko - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - szczypta soli - oliwa do smażenia - 400 g truskawek - opcjonalnie: miód lub ksylitol - do dekoracji: cząstki truskawek, kokos w płatkach, pestki granatu Wykonanie: Truskawki miksujemy blenderem na gładką masę. Wlewamy do garnuszka i podgrzewamy na dość dużym ogniu przez około 15 minut, aż sos się zredukuje. Jak wiecie jestem ogromną fanką placuszków w każdej formie - i tych na słodko i tych wytrawnych. Jednak najbardziej ze wszystkich połączeń lubię puszyste, pszenne placuszki z dodatkiem sody i świeżymi, letnimi owocami. Następnie dodajemy cukier, przesianą mąkę, sól i sodę, mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Maślankę wlewamy do miski, dodajemy jajko, mieszamy trzepaczką.