Syrop z kwiatów czarnego bzu – przepis i zastosowanie

Judyta
Przetwory
17.06.2020 11:40
Syrop z kwiatów czarnego bzu – przepis i zastosowanie

Przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu Przepisów i sposobów wykonania syropu z kwiatów czarnego bzu jest wiele. Syrop z kwiatów czarnego bzu, i sok z jego owoców, robiła zawsze moja babcia, a później, gdy tylko zaczynał się okres przeziębień, poiła nas jednym i drugim. odstawiam kwiaty wraz z wodą w chłodne, ciemne miejsce na 24 godziny (może być lodówka też) Następnego dnia odcedzam kwiaty, przez sitko o bardzo drobnych oczkach (może być gaza). Przetwory z czarnego bzu działają rozrzedzająco na katar i kaszel (a więc wykrztuśnie) przeciwwirusowo napotnie wzmacniająco wzmacniająco na układ krwionośny przeciwbólowo (np bóle głowy) Z kwiatów czarnego bzu możesz też zrobić herbatkę W tym celu należy kwiaty wysuszyć. Dla wzmocnienia odporności możesz pić go jako dodatek do napojów, rozcieńczony w wodzie, lub w czystej postaci, przez cały okres jesienno-zimowy, w ilości 2 łyżki dziennie (dzieci 1łyżka). Wystarczy wyjechać rowerem za miasto, do pobliskiego lasku, na nieużytki itp. Charakterystycznych kwiatów czarnego bzu nie da się nie zauważyć. Stosowanie syropu z czarnego bzu Sam syrop, to świetne lekarstwo na przeziębienie, oraz środek wzmacniający odporność. Nie mogłam więc go zawieść i wybrałam się na okoliczne pola, by i w tym roku zrobić wyśmienity, zdrowy syrop. Jak wiele chwastów – czarny bez to istny skarbiec zdrowotnych substancji (np przepis na syrop z mniszka lekarskiego znajdziesz TUTAJ). Skoro o zbieraniu mowa, przypominam, że najlepiej zbierać kwiaty czarnego bzu z krzewów oddalonych od ruchu ulicznego. Ale o tym, oraz o soku z owoców czarnego bzu, innym razem. Babcia śmiała się i udawała, że mi wierzy, a następnie dawała łyżeczkę syropu, lub sok rozcieńczony w wodzie. Najlepiej rozłożyć ładne, przebrane, opłukane i odsączone kwiaty na papierze w suchym, nasłonecznionym, przewiewnym miejscu. Ja korzystając z przepisu mojej babci, syrop robię tak.: Zbieram dojrzałe, rozwinięte baldachimy kwiatów (około 40 szt). Nożyczkami obcinam łodyżki jak najbliżej kwiatu – by syrop nie nabrał goryczki Kwiaty zalewam wodą (1 L) i doprowadzam do wrzenia. Zawiera w swoim składzie wiele witamin i minerałów, takich jak witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, potas, mangan, fosfor, sód, miedź, cynk, żelazo, flawonoidy, kwasy fenylowe.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://myslipotarganej.pl/syrop-z-kwiatow-czarnego-bzu-przepis-i-zastosowanie/