Fajnie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje (choć nie ukrywam, sposób zawijania sprawia, że ciasta francuskiego wykorzystuje się dużo – na imprezę lepiej po prostu ciasto francuskie pokroić na prostokąty i nałożyć na mięso z pieczarkami) 🙂 2 duże pojedyncze filety z kurczaka 2 op. ciasta francuskiego 1 cebula kilkanaście dużych białych pieczarek około 100 g tartej mozzarelli szczypta słodkiej mielonej papryki sól, pieprz masło/olej opcjonalnie 1 małe jajko Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy wzdłuż na pół. Paseczki ciasta naprzemiennie (raz z jednej, raz z drugiej strony) zakładamy na filet kurczaka, pozostawiając między nimi niewielkie przerwy (by mięso w trakcie pieczenia mogło odparowywać). Kładziemy na nim porcje mięsa i odcinamy kawałki takiej wielkości, by zarówno z jednej jak i drugiej strony mięsa wystawała większa część ciasta francuskiego. Wydaje mi się, że jest to tak świetne danie, a jednocześnie dosyć proste do przygotowania, że wszyscy, nawet jeśli sami sobie go nie przygotowali, to jednak jedli go na większej czy mniejszej imprezie. W końcu stwierdziłam, że opublikuję ten przepis mimo wszystko – dobrze wiecie, że wolę fotografować ciasta niż dania obiadowe 🙂 Kurczaka z pieczarkami w cieście francuskim robię często, ale żadne ze zdjęć nigdy nie satysfakcjonowało mnie do końca. Części ciasta francuskiego, które wystają poza mięso nacinamy ukośnie, zachowując 1,5-2 centymetrowe odstępy. Bo właśnie na różne uroczystości takie mięso nadaje się doskonale. Udostępnij Zapisz Kurczaka z pieczarkami zawiniętego w ciasto francuskie zna chyba każdy. Na mięso wykładamy porcję zrumienionych pieczarek.