No może cukinia zmiękła odrobinę za mocno – ja lubię taką lekko al dente – ale i tak wszyscy zjedliśmy całość ze smakiem. 500 g makaronu np świderki 500 g mielonego mięsa np. łopatki 1 duża cebula 2 małe cukinie 1 puszka polpy pomidorowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/3 szkl. Sama jestem sobie winna, bo zbyt wcześnie zrobiłam całe danie, miałam jeszcze coś innego do zrobienia i zanim zabrałam się za zdjęcia, postanowiłam potrzymać danie w cieple, pod przykryciem właśnie. Dodajemy cukinię i smażymy dalej, aż cukinia nieco zmięknie (ja lubię jak pozostaje lekko chrupiąca). śmietanki 30% – opcjonalnie garść liści czosnku niedźwiedziego mielona słodka papryka sól, pieprz olej do smażenia odrobina tartego parmezanu W efekcie tego cukinia straciła swój żywy, zielony kolor i zepsuła cały efekt wizualny 🙁 Udostępnij Zapisz Jakie to danie było ładne, zanim nie postanowiłam zostawić go pod przykryciem. Pocieszające jest to, że danie na smaku nie straciło. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia.