Pączki

Ewa
Ciasta
09.02.2021 8:56
Pączki

Następnie smażymy na głębokim oleju (lub smalcu) rozgrzanym do 170-175 stopni, na złoty kolor z dwóch stron (oleju powinno być na tyle dużo, aby pączki swobodnie pływały, nie mogą dotykać dna. Jest jeszcze trzecia opcja, ale nie będę jej Wam tutaj opisywać, bo w moim przypadku nie sprawdziła się ona wcale, Gotowe pączki układamy na lekko podsypanej mąką stolnicy. Podobno ciasto na pączki powinno być luźne i klejące i powinno ciężko się z nim pracować – to takie nie było. Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, dlatego na blogu nareszcie pojawił się przepis na pączki. I faktycznie smakowały nam bardzo 🙂 550 g mąki pszennej (użyłam typ 550) 50 g drożdży 250 ml ciepłego mleka 100 g rozpuszczonego masła 4 żółtka 50 g cukru szczypta soli 1 kieliszek (25ml) spirytusu Robię je tylko i wyłącznie w Tłusty Czwartek (lub kilka dni przed nim), więc łatwo policzyć, że w wypiekach tego typu nie mam jakiegoś mocnego doświadczenia. Druga opcja to rozpłaszczenie każdego kawałka na dłoni, umieszczenie na środku nadzienia (np marmolady), zlepienie i dokładnie uformowanie pączków. Usmażone pączki dekorujemy lukrem powstałym z utarcia ze sobą cukru pudru oraz niewielkiej ilości soku z cytryny i odrobiny wrzątku. Osobiście bardziej smakowały mi te drugie, ale doprawdy nie potrafię powiedzieć, czy to zasługa wcześniejszego nadziewania czy jednak dodatku skórki pomarańczowej;) Moja rodzinka bardzo je chwaliła. W każdym bądź razie, na drugi dzień wciąż były bardzo smaczne, a to jest jak dla mnie duży wyznacznik sukcesu 😉 Całkiem szybko przestało lepić się do rąk, a ja, aby finalnie było jeszcze lepsze, wyrabiałam je dalej, bo wiem, że drożdżowe im lepiej wyrobione, tym smaczniejsze. Nie policzyłam dokładnie ile ich wyszło, ale na pewno kilkanaście (choć moje były dosyć małe). Początkowo mieszamy łyżką, po czym wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (ja preferuję ręczne wyrabianie, ale można skorzystać ze sprzętu z odpowiednim hakiem. Dodatkowo: marmolada cukier puder sok z cytryny olej do głębokiego smażenia/smalec Drożdże rozkruszamy do garnuszka, mieszamy z 1 łyżką cukru. Dlaczego więc nie piszę, że to najlepszy przepis na pączki? Całość powinna zająć około kilkunastu minut, pomimo tego nawet, że ciasto dosyć szybko przestanie lepić się do rąk).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakinatalerzu.pl/2021/02/09/paczki/