Kukurydzę osączamy z zalewy Układamy warstwowo, umieszczając na dnie salaterki: podsmażone mięso zezłoconą cebulę warstwę równo rozprowadzonego ketchupu pokrojone ogórki osączoną kukurydzę warstwę majonezu drobno poszatkowaną kapustę pekińską Szymborska pisała, że nic dwa razy się nie zdarza, a tu proszę, po raz drugi na nowo zachwyciłam się tą sałatką;) Kiedy jednak moim oczom mignęło zdjęcie sałatki z kapustą pekińską na wierzchu, od razu przypomniałam sobie moją niegdysiejszą sałatkową miłość i zapragnęłam ponownie ją zrobić. Stała na stole przy okazji każdej większej imprezy, ale i bez okazji każdy chętnie po nią sięgał… Polecam na każdą okazję. 2-3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 duże cebule korniszony (ilość wg uznania. Posypujemy przyprawą gyros (mniej więcej 2-3 łyżki), mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Ogórki kroimy w drobną kostkę (jeśli są mocno wodniste warto je osączyć na sicie).