Składniki na rogaliki serowe z 3 składników: 200 g mąki pszennej 200 g masła 200 g twarogu trzykrotnie mielonego z wiaderka Przygotowanie: 1. Na stolnicę przesiewamy 200 g mąki, czyli jedną szklankę o pojemności 250 ml i 2 pełne łyżki. Pomysł na rogaliki serowe z 3 składników podrzuciła mi jedna z moich czytelniczek i mogę szczerze polecić ten przepis! Dodatkowo są szybkie i proste w przygotowaniu, z pewnością poradzi sobie z nimi każdy, nawet osoba mało wprawiona w kuchni. Następnie dodajemy zimne, pokrojone w mniejsze kawałki masło oraz 200 g twarogu trzykrotnie mielonego z wiaderka (około 1/2 szklanki). 3. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstęp, ponieważ rogaliki urosną podczas pieczenia. 2. Po upływie tego czasu ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy na stolnicy obsypanej mąką. Gotowe, lepkie ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, aby odpoczęło. Tym razem postawiłam na konfiturę wieloowocową i dodatkowo moje rogaliki posypałam obficie cukrem pudrem. Potem na ćwiartki i jeszcze każdy kawałek na pół. Następnie na rozwałkowany placek przykładamy duży talerz i odcinamy nożem wystające boki, dzięki temu otrzymamy równe koło. Na każdym trójkącie rozprowadzamy odrobinę konfitury i zawijamy w rogaliki. Rogaliki serowe z 3 składników to idealny deser do popołudniowej kawki.