Dodatkowo: około 100-120 g żółtego sera (najlepiej mozzarella wiórki, ale może być inny) sos pomidorowy do posmarowania spodu 5-6 plasterków ulubionej wędliny/kiełbasy 4-5 suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym Ponti 1-2 szczypty ziół do pizzy i zapiekanek świeże liście bazylii do podania Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni (grzanie góra-dół, u mnie z termoobiegiem, ale nie jest to konieczne). Teraz wyciągamy nasze ciasto, wykładamy na wysmarowany papier i ugniatamy na kształt pizzy (robimy to ręką, którą rozsmarowywaliśmy oliwę, dzięki temu wszystko przebiegnie sprawniej i ciasto nie będzie się nam do niej lepić). Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania 2 łyżki oliwy z oliwek 0,5 szklanki ciepłej wody (nie gorącej!) 25 g świeżych drożdży 2 szczypty cukru 1 mała szczypta soli Korzystam z tego przepisu, gdy nie mam za wiele czasu, a mamy ochotę na domową pizze 😉 Spróbujcie i Wy. Zagniatamy ciasto na pizze na świeżych drożdżach, układamy ulubione dodatki i do piekarnika. Na pizzy rozsmarowujemy sos pomidorowy, układamy plasterki szynki/kiełbasy i pokrojone w paseczki suszone pomidory. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne (może być delikatnie lepiące, ale nie za mocno). Ekspresowa pizza – ciasto bez wyrastania Dziś mam dla Was ekspresowy przepis na pizze. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, oliwę z oliwek i nasze rozrobione drożdże.