Gofry tymiankowe z pieczonym burakiem i kozim serem

Łukasz
Śniadania
13.06.2020 10:11
Gofry tymiankowe z pieczonym burakiem i kozim serem

SKŁADNIKI Ciasto na gofry: 100 g mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 1 łyżka świeżo posiekanego tymianku 1 jajko 30 ml oliwy z oliwek 175 ml mleka Dodatki: 100 g koziego sera w roladzie 1 średniej wielkości upieczony burak* kilka gałązek świeżego tymianku PRZYGOTOWANIE Ciasto na gofry Mąkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia i tymiankiem. W przepisie wykorzystałem moją ulubioną recepturę na pulchne ciasto z chrupiącymi brzegami, przygotowując je na słono z dodatkiem listków tymianku. Gofry tymiankowe z pieczonym burakiem i kozim serem Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Szczególnie przepadam nad goframi z boczkiem i jajkiem sadzonym, ale latem lepiej postawić na lżejsze kombinacje. W ten sposób powstały gofry tymiankowe z pieczonym burakiem i kozim serem. Tym razem zamarzyło mi się połączenie słodkiego pieczonego buraka z aromatycznym serem kozim. UWAGI *Aby upiec buraka, zawiń go w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do około 200ºC na godzinę. 😉 Gofry tymiankowe możecie podać również z ulubionymi sezonowymi dodatkami. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki, ale nadal lejące. Podane z bitą śmietaną i owocami to dla mnie smak wakacji spędzonych nad polskim morzem. Szczególnie dobrze sprawdzą się teraz szparagi z jajkiem sadzonym i sosem holenderskim.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2020/06/gofry-tymiankowe-z-burakiem-i-kozim-serem.html