Ewentualnie będziecie żałować, że upiekliście tylko jedną blaszkę ;-) SKŁADNIKI - 4 jajka - szczypta soli - 120 g cukru - 1 opakowanie cukru waniliowego - 130 g masła - 180 g kwaśnej śmietany 18% - 300 g mąki pszennej tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 550 g truskawek - cukier puder WYKONANIE Gdy jajka będą ubite na puszystą piankę, wlać masło, dodać śmietanę i przesiać przez sitko mąkę z wymieszanym proszkiem do pieczenia. Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Na prawdę trudno poprzestać na jednym kawałku. Truskawki umyć i przekroić na pół.