Ciasto rozwałkować na cienki placek, na delikatnie podsypanym mąką blacie i wykrawać kubkiem krążki, na każdy krążek nałożyć po parę kawałków truskawek tak, aby pierożki swobodnie można było zlepiać. Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej wrocławkiej typ 500 szczypta soli 300 ml wrzącej wody 1/4 szkl.oleju Nadzienie: 500 g truskawek Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dać sól, wlać olej i gorącą wodę, następnie wyrobić ciasto, ja wspomagam się mikserem, ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do misy miksera. Często przygotowuje większą ilość i mrożę na później, kiedy nas najdzie ochota wyciągam z zamrażalnika i tylko wrzucam na wrzątek, chwila moment i gotowe. Tak przygotowane ciasto odstawić na 15 min. żeby odpoczęło, z takim ciastem znacznie lepiej się pracuje.