Składniki na masę bananową: 1,3 kg bananów (bez skórek około 800 g) sok z 1 cytryny 2 łyżki żelatyny Składniki na bitą śmietanę: 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 75 g białej czekolady 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: 1,5 paczki herbatników kakaowych 1 niecała puszka masy kajmakowej (najlepiej Gostyń) 100 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Dwie łyżki żelatyny zalewamy niewielką ilością zimnej wody, mieszamy. Pod koniec dodajemy 2 łyżki cukru pudru oraz mascarpone. Połowę ubitej śmietany łączymy, najlepiej dodając po 1 łyżce, z rozpuszczoną białą czekoladą. Banany miksujemy wraz z sokiem z cytryny na mus. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (pamiętamy, że biała czekolada źle znosi wysokie temperatury, czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu). Dodajemy do niej jedną łyżkę masy śmietanowej, a kiedy ładnie się połączy, wlewamy żelatynę do reszty śmietany, mieszamy. Mieszamy do połączenia, po czym od razu przekładamy na blaszkę z herbatnikami. Łączymy ją z 1 łyżką masy śmietanowej (tą bez czekolady). Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x28cm) wykładamy herbatniki kakaowe, jeden obok drugiego. Pomimo skropienia solidną porcją soku z cytryny, masa bananowa i tak zrobiła się ciemniejsza. Dwie łyżki żelatyny zalewamy niewielką ilością zimnej wody, mieszamy. Nie pamiętam już kiedy inne ciasto tak ochoczo i wylewnie komplementowała 🙂 Jak dla mnie smakowo też prezentuje się przepysznie. Połowę dodajemy do śmietanowej masy z czekoladą.