Składniki: Składniki: Warianty z czym chcemy jeść nasze sushi: - Surowa, świeża ryba (filety bez ości) np. łosoś, tuńczyk, - Surowa, świeża ryba (filety bez ości) np. łosoś, tuńczyk, - krewetka gotowana w tempurze/w panko, - pieczony/grillowany łosoś, - 1 pojedyncza pierś kurczaka (wersja dla dzieci i nie lubiących ryb), - ryż do sushi (ok. 500 g), - sos do ryżu: ocet ryżowy + cukier + sól lub gotowy sos do przyrządzenia ryżu, - ok. 5-10 sztuk płatów nori czyli prasowane algi morskie (dla początkujących polecane są nori cienkie w jakości i w klasie Green i red), - wasabi (ostry zielony chrzan), - imbir marynowany (fajnie wygląda ten różowy), - sos sojowy (polecam mniej słony firmy Kikkoman jest koloru zielonego), - dowolne ulubione warzywa: np. dojrzałe awokado + sok z cytryny, czerwona papryka, ogórek, szczypiorek, ogórek kiszony/małosolny, mango, marchewka (aby ładniej wyglądało kolorystycznie, lub inne warzywa/owoce które lubicie), - serek śmietankowy/chrzanowy Almette, - opcjonalnie majonez, - opcjonalnie kawior, - sezam biały/czarny. Na dolnym marginesie - pasku szerokości też ok. 2 cm na ryżu rozprowadzamy cienką linię wasabi od lewej strony do prawej w poprzek, na to serek Almette, warzywa, na to układamy pieczonego/surowego łososia lub inne ryby czy owoce morza lub kurczaka w panko czy tempurze. Robimy z 2 szklanek ryżu (to jest ok. 420 g- 500 g ryżu), bo tyle nam się mieści w pojemniczku w parowarze. Sushi robi się z surowej ryby - my z mężem robimy często z pieczoną lub wędzoną rybą, a nawet czasem z kurczakiem! Najpopularniejsze rodzaje sushi: Nigiri - jest to uformowany, owalny kawałek ryżu, na wierzchu którego kładzie się plaster surowej ryby przyklejony na wasabi. Wyjdzie ok 6-8 kawałków. Nigiri: W dłoniach formuujemy owalny kawałek ryżu, na górę kładziemy wasabi i przyklejamy do niego plaster surowej ryby np. łososia/krewetkę gotowaną. To najstarsza forma sushi i najbardziej lubiana przez smakoszy sushi. Hosomaki - są to cienkie rolki z niewielką ilością ryżu i dodatkiem jednego składnika - najczęściej jednego rodzaju ryby bądź jednego warzywa. Sos do ryżu: Na 500 g ryżu dajemy 6 dużych łyżek octu ryżowego, 6 łyżeczek cukru, 2 łyżeczki soli (ewentualnie doprawiamy do smaku), mieszamy i łączymy z lekko ostudzonym ryżem. Odrobinę wasabi wkładamy do sosu sojowego i maczamy w nim sushi, tak aby i wasabi i sos sojowy były na kawałku sushi. Przyrządzanie sushi: Rozwijamy bambusową matę do sushi, dookoła niej zawijamy folią spożywczą, aby ziarenka ryżu nie zabrudziły maty, kładziemy na niej algę śliską stroną do maty. Wykonanie: Sushi zaczynamy od gotowania ryżu, zajmie to ok. 30-40 min. i wystudzeniu do temperatury pokojowej, aby nasze algi zwinięte w ryżu nie były gumowate. Robi się je podobnie jak futomaki z tym, że po nałożeniu ryżu na nori (używam 1/2 algi) odwracamy algi ryżem do maty. Zwilżamy dłonie w miseczce z zimną wodą (żeby ryż nie kleił się nam do ręki), następnie bierzemy i nakładamy porcję ryżu. Kobietom w ciąży nie zaleca się jadania surowych ryb tak jak i mięsa ze względu na możliwość zarażenia się pasożytami toksoplazmozy i bakteriami listerii. Futomaki - są to większe, grubsze rolki z minimum 4 składnikami znajdują się tu pieczone/surowe ryby/owoce morza wraz z warzywami. Zawsze brzydziłam się surowej ryby, ponadto do ryb zniechęcały mnie ości, ale jak spróbowałam wyśmienicie przyrządzone sushi w dobrej restauracji, zmieniłam zdanie! Idealnie przyrządzone surowe ryby do sushi są delikatne w smaku i bez ości - nie śmierdzą jak te smażone. Gotowe sushi podajemy z sosem sojowy i odsączonym, marynowanym imbirem (polecam ten różowy dla samego efektu kolorystycznego), oraz z wasabi. Dodatkowo: - pałeczki do sushi, - mata bambusowa do zwijania rolek + folia spożywcza, - ostry nóż (bez ząbków), - małe pojemniczki na sos sojowy, imbir i wasabi. Uramaki/California maki - są to rolki zawijane odwrotnie, czyli z ryżem na zewnątrz i glonami nori wewnątrz. Przygotowanie do sushi: Warzywa kroimy w paski, z ogórka wykrajamy pestki i cały środkowy miąższ. W sushi podoba mi się ta różnorodność smaków, możemy dobierać dowolnie składniki i układać swoje własne kompozycje. Ostrym, namoczonym w zimnej wodzie nożem (bez ząbków!) kroimy rolkę na równe części. Posypujemy ją sezamem, kładziemy na górę kawior, cienkie plasterki ryby lub awokado. Wilgotną dłonią zwilżamy 2 cm margines algi, który pozostał bez ryżu i kontynuujemy rolowanie przesuwając jednocześnie matę do przodu i formujemy równy, okrągły kształt rolki. Rolka sushi krojona jest na sześć kawałków.