😉 Szparagi w sosie teriyaki Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI Szparagi: 1 pęczek zielonych szparagów 1 łyżka prażonego sezamu 2 łyżki oleju sezamowego Sos teriyaki: 6 łyżek sosu sojowego 3 łyżki miodu, syropu klonowego albo brązowego cukru 1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki 2 cm kłącza imbiru 1 duży ząbek czosnku PRZYGOTOWANIE Sos teriyaki Do rondelka wlej sos sojowy, ocet oraz miód. Jeżeli znudziły Wam się już szparagi podane w sposób klasyczny z sosem holenderskim lub tartą bułką i masłem to czas na ich nową odsłonę — szparagi w sosie teriyaki. Jednak ja bardzo lubię zamerykanizowaną wersję, w której wystarczy podgrzać sos sojowy z dowolnym słodzikiem (u mnie zwykle jest to miód lub syrop klonowy) z odrobiną soku z limonki lub octu ryżowego. Szparagi w sosie teriyaki można przygotować również w warunkach domowych na patelni grillowej. Sos teriyaki można kupić oczywiście gotowy, jednak jego przygotowanie jest tak proste, że z łatwością można wykonać go w domu. W tym przepisie polecam szparagi przygotować w całości na grillu, aby zyskały charakterystyczny dymny smak. Dodatkowo w trakcie opalania nad ogniem cukier zawarty w sosie fantastycznie się karmelizuję, nadając potrawie jeszcze więcej aromatu. Opcjonalnie, jeżeli już nie są młode, możesz je obrać w miejscach, w których skóra jest grubsza. Ten słodko-słony japoński sos to klasyka do dań z grilla w Kraju Kwitnącej Wiśni.