Wędlina drobiowa z suszonymi pomidorami

Milena
Śniadania
11.06.2020 12:57
Wędlina drobiowa z suszonymi pomidorami

Składniki na wędlinę drobiową z suszonymi pomidorami: 1 kg podudzi z kurczaka bez kości (filety) sól peklowa (u mnie było to około 18 g; sprawdźcie na etykiecie, ile dany producent zaleca na 1 kg mięsa) około 8-10 kawałków suszonych pomidorów (70 g) 100 ml wody łyżeczka żelatyny łyżeczka przyprawy suszone pomidory (mogą być z dodatkami: czosnkiem, bazylią, oliwkami itp.) po sporej szczypcie: pieprz, ostra papryka, bazylia, natka pietruszki, oregano Przygotowanie Połowę mięsa z udek kroimy w kostkę, resztę (wykrawam głównie części z kawałkami tłuszczu) mielimy w maszynce do mięsa. Mięso będzie gotowe, kiedy w środku uzyska temperaturę 75 C, co można sprawdzić wbijając w otwór pokrywki szynkowara termometr. Kiedy mięso uzyska pożądaną temperaturę, wyjmujemy szynkowar w wody i pozostawiamy do ostygnięcia (zostawiam go na noc). Mięso zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 24 godziny. Wędlinę parzymy jakieś 2,5 godziny, pilnując, aby temperatura wody utrzymywała się cały czas na tym samym poziomie. Takie przygotowane w domu są o wiele smaczniejsze, a przed wszystkim wolne są od wszelkich zbędnych składników, które producenci lubią dodawać do swoich wyrobów. Mięso (zmielone i pokrojone) przekładamy do miski, dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę, sól peklującą oraz przyprawy. Zobacz inne przepisy na domowe wyroby, które można położyć na kanapki:

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2020/06/wedlina-drobiowa-z-suszonymi-pomidorami/