Babka z daktylami w czekoladowej polewie

Pati
Ciasta
11.06.2020 16:39
Babka z daktylami w czekoladowej polewie

Składniki: 200 g daktyli (u mnie HELIO) 2 łyżki miodu 3 łyżki cukru 15 g cukru migdałowego (można zastąpić waniliowym) 1 szklanka mleka 3 jajka 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki 0,5 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 100 g płatków migdałowych (u mnie HELIO) Polewa: 1/2 szklanki mleka 100 g gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych (u mnie HELIO) 1 porządna łyżeczka żelatyny Babka z daktylami w czekoladowej polewie to alternatywa dla osób, którym przejadły się klasyczne ucierane i drożdżowe baby. Tym razem, żeby nie było tak standardowo i klasycznie, mam dla Was babkę z daktylami i migdałami. Później do ciasta przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oraz dodajemy kakao, mieszamy. Gotową babkę pozostawiamy do lekkiego przestudzenia, po czym wyciągamy ją z formy. Następnie dodajemy nasze pokrojone daktyle, cukier, miód, mleko i ponownie całość miksujemy, aż ładnie się połączą składniki. Pieczemy w 150°C do tzw. suchego patyczka (u mnie około 1h 20 minut). Babka z daktylami w czekoladowej polewie Na koniec dodajemy płatki migdałów i całość chwilę miksujemy. Jeśli na babce zostało sporo bułki tartej ściągamy ją za pomocą pędzelka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/desery/ciasta/babka-z-daktylami-w-czekoladowej-polewie