Musaka

Agnieszka
Zapiekanki
11.06.2020 17:23
Musaka

• bakłażan • 4 ugotowane ziemniaki • 1 duży pomidor malinowy • 300 g chudego mielonego mięsa • 3 łyżki oleju rzepakowego • 4 ząbki czosnku • 1 cebula • 100 ml czerwonego wina • 200 g sera greckiego • 0,5 l passaty pomidorowej • 2 -3 łyżki oliwy z oliwek • 1/2 łyżeczki cukru • suszone oregano • szczypta cynamonu • sól • pieprz Sos beszamelowy • 2 łyżki masła • 2 płaskie łyżki mąki • 250 ml mleka • sól • biały pieprz • szczypta gałki muszkatołowej Masło roztop w rondelku lub na patelni, dodaj mąkę i smaż (ciągle mieszając) przez około 2 minuty tj. do momentu powstania zasmażki. Na koniec dodaj gałkę muszkatołową i dopraw solą oraz pieprzem – odstaw z ognia. Do naczynia żaroodpornego układaj warstwami: najpierw połowę grillowanych plastrów bakłażana, potem pokrojone w plastry ziemniaki oraz pomidor (pokrojony w plastry) – polej tę warstwę 1/2 sosu beszamelowego. W moździerzu rozetrzyj: 2 ząbki czosnku, szczyptę soli, szczyptę oregano i dodaj na koniec oliwę z oliwek. Następną warstwą będzie sos mięsny i 100 g sera greckiego pokrojonego w kostkę – polej całość resztą “beszamela. Na dużą patelnię wlej odrobinę oleju, dodaj drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż około 5 minut do momentu, aż cebula lekko się zeszkli.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowygarnek.wordpress.com/2020/06/11/musaka/