Połączenie czekoladowego biszkoptu, prażonego słonecznika na maśle z cukru oraz pianki z masą krówkowa to niewątpliwie kompozycja idealna Wszystkich tych, który oczywiście dodatkowo szukają klasycznych przepisów na Wielkanocne pyszności zapraszam TUTAJ. Pianka krówkowa: - 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej) - 400 g masy krówkowej (u mnie kukułkowa firmy Helio) - 1 kopiata łyżka żelatyny - 200 g słonecznika (u mnie firmy Helio) - 2 łyżki masła - 2 łyżki cukru Gotowy ściągamy z ognia, odstawiamy do wystudzenia, ale co jakiś czas mieszamy (patelnia będzie jeszcze gorąca więc pomimo tego, że ściągnęliśmy go z ognia nadal może się przypalić, więc trzeba uważać). W tym roku nie będzie przepisu na mazurka, ale nie martwcie się, mam dla Was równie smaczną propozycję na ciasto z masą. Składniki: Ciasto: - 5 jajek - 5 łyżek cukru - 15 g cukru wanilinowego (jedno opakowanie) - 3 kopiata łyżki mąki pszennej - 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - opakowanie budyniu czekoladowego Z wystudzonego słonecznika pozostawiamy około 3 łyżki słonecznika, a resztę przekładamy do blendera/rozdrabniacza i lekko rozdrabniamy. Na koniec dorzucamy rozdrobniony słonecznik oraz żelatynę i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Spód ciasta smarujemy tężejącą masą (około 2/3), przykrywamy go górą ciasta, którą smarujemy pozostałą częścią masy i posypujemy odłożonym słonecznikiem. Na koniec dodajemy budyń i przeciekawy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na patelnię wrzucamy masło, słonecznik i 2 łyżki cukru. Na końcu, kiedy wszystko pozostałe mamy gotowe, zajmujemy się pianką. Co prawda jest to biszkopt, a nie kruche cisto jak w przypadku mazurka, ale jest przepyszne! Ciasto odstawiamy na jakiś czas w zimne miejsce do stężenia.