Nocne ciasto drożdżowe

Ewa
Ciasta
14.07.2018 11:49
Nocne ciasto drożdżowe

cukru 3 całe jajka szczypta soli 50 g świeżych drożdży 1/2 kg mąki aromat waniliowy Kruszonka: 100 g masła 100 g mąki 100 g cukru Do miski dodajemy kolejno: cukier, pokruszone drożdże, rozbełtane jajka, olej oraz mleko. Jedynie w co należy się uzbroić to cierpliwość – wieczorem wsypujemy większość składników do miski, a następnego dnia rano dodajemy mąkę z aromatem waniliowym, mieszamy, czekamy aż ciasto wyrośnie, pieczemy i w zasadzie to wszystko. W wersji bogatszej można pokusić się o dodatek owoców i kruszonki do czego szczerze Was namawiam:) Samo ciasto jest smaczne, wilgotne, choć mimo wszystko daleko mu do takiej idealnej puszystej drożdżówki jaką lubię najbardziej. Co do ciast drożdżowych, to chyba najbardziej zadowolona byłam z tego, które przygotowałam wg tego przepisu -> KLIK, ale to nocne też nie jest takie złe;) 1/2 szkl. W wyrośnięte ciasto możemy na tym etapie powciskać dowolne owoce (u mnie czereśnie) i posypać kruszonką. Smakiem nieznacznie odbiega od tradycyjnego drożdżowca jaki robiły nasze Babcie, ale sama forma przygotowania jest inna, więc tak być musi;) Następnego dnia do zawartości miski dodajemy mąkę, szczyptę soli i kilka kropel aromatu waniliowego. Przepis na tę nocną drożdżówkę będzie idealny przede wszystkich dla początkujących kucharzy/cukierników;)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/07/14/nocne-ciasto-drozdzowe/