Ciasto kruche z rabarbarem i bezą.

Joanna
Ciasta
10.06.2020 9:32
Ciasto kruche z rabarbarem i bezą.

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szkl.cukru mały cukier waniliowy 3/4 kostki masła lub margaryny 1 łyżka kwaśnej śmietany +- 4 żółtka szczypta soli Rabarbar: ok. 1 kg rabarbaru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru 1 cukier waniliowy Beza: 4 białka szczypta soli 200 g drobnego cukru 1 łyżka z czubkiem budyniu waniliowego (proszek) garść płatków migdałowych Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 – 20 min, w temp. 170 C góra – dół, następnie przełączyć na termoobieg i zmniejszyć temp. do 60 C i suszyć bezę jeszcze przez 15 – 20 min. po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypywać stopniowo cukier, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru, aż piana będzie sztywna ,na sam koniec wsypać proszek budyniowy ,krótko zmiksować, wyłożyć pianę na rabarbar, można posypać płatkami migdałowymi. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie spód wylepić kruchym ciastem, po nakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 15 – 20 min. piec w temp. 180 – 190 C. To takie ciasto, którego nie może zabraknąć w sezonie rabarbarowym, ciasto kruche, kwaskowy rabarbar i słodka beza – połączenie idealne, smaki grają ze sobą tak jak trzeba. Ciasto upiekłam z myślą o mężu, który uwielbia bezę, ale powiem Wam szczerze, chociaż nie jestem bezowa to to ciasto przypadło mi do gustu, a beza rewelacja, będę wracać do tego przepisu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://slodkoslodka.pl/2020/06/ciasto-kruche-z-rabarbarem-i-beza/