Składniki: 1 pęczek młodej włoszczyzny 2 pęczki botwiny 10 średniej wielkości młodych ziemniaków 2 piersi z kurczaka 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 150 ml śmietanki 30% 4 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz do podania: 1 jajko na porcję, świeża natka pietruszki Po tym czasie odławiamy włoszczyznę oraz mięso a do wywaru wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę buraczki botwiny oraz poszatkowane łodygi i liście. Zupę nalewamy na talerze, dodajemy po jednym jajku na porcję i posypujemy poszatkowaną natką pietruszki (odłożoną z pęczka włoszczyzny). Wrzucamy odłowione wcześniej mięso pokrojone w kostkę oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy w osobnym garnku do miękkości. Ugotowane ziemniaki przelewamy razem z wodą, w której się gotowały do zupy.