Ciasta

Kruche ciasto ze śliwkami pod bezą

Aug. 5, 2021, 3:38 p.m.

Kruche ciasto ze śliwkami pod bezą

SKŁADNIKI: 400 g mąki pszennej 200 g masła 4 jajka 240 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 opakowania cukru waniliowego około 400 g śliwek Żółtka oddzielamy od białek. Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy 40 g cukru pudru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i całość szatkujemy do uzyskania sypkiej masy (kawałki masła powinny być bardzo drobne). Dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy je na 30 minut do zamrażalnika. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (termoobieg) Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dodajemy pozostały cukier …