2-3 garście mieszanki sałat z botwinką 6 łyżek ciecierzycy z puszki 6 łyżek ugotowanego wcześniej ryżu 2 łyżki oliwy z oliwek – u mnie extra virgin hiszpańska Gran Seleccion Picual 500ml Sierra de Cazorla (polecam!) 0,5 szklarniowego ogórka 2 łyżki posiekanego szczypiorku do smaku: sok z cytryny, miód, sól i pieprz Przygotowanie: Do miski przekładamy miks sałat z botwinką, dodajemy ugotowany ryż, ciecierzycę, posiekany szczypiorek i pokrojonego zielonego ogórka. A już jutro szykuję się na małą nowość jaką jest dla mnie czekolada rzemieślnicza gorzka z olwią z oliwek. Do składników dodajemy oliwę z oliwek i doprawiamy wszystko do smaku – solą, pieprzem, niewielką ilością soku z cytryny i miodem. Poza pysznymi oliwami niedługo będę testować też inne zamówione pyszności, m.in.: konfiturę z zielonych pomidorów czy konfiturę z cebuli i jagód hiszpańskich. Oliwki na oliwę uprawiane są w obrębie parków krajobrazowych chronionych przez UNESCO i zrywane są ręcznie z drzewek rosnących w sporek odległości od siebie. Hiszpańska Oliwa z Oliwek Royal – stosunkowo uniwersalna, jednak nie poleca się smażenia na tej oliwie. Stopniowo będę Wam pokazywać moje pomysły na ich zastosowanie, zaczynając od dzisiejszej prostej, ale naprawdę pysznej sałatki z ryżem i ciecierzycą. Ja od jakiegoś czasu używam oliwy i innych produktów z Parku Cazorla, które wprowadzono jako rozszerzenie oliwnej oferty i… jestem nimi zachwycona. W ofercie znajdziecie różne odmiany oliwy: Hiszpańską Oliwę Gran Selección – oliwa z wczesnych zbiorów (tzw. zielona), najdelikatniejsza. U mnie najczęściej około 1 łyżeczki miodu i kilka kropli soku z cytryny, do tego oczywiście sól i pieprz 😉 To, że można je komponować z produktów, które mamy pod ręką, może łączyć najróżniejsze smaki i za każdym razem wyjdzie nam coś innego. Zwłaszcza jeśli dodamy do takiej sałatki dobrej jakości oliwę z oliwek. Hiszpańska Oliwa z Oliwek Picual – najbardziej uniwersalna. Miód wielokwiatowy z tymianku i rozmarynu już wypróbowany – coś wspaniałego! Oliwa Cazorla zachowuje swoje najważniejsze właściwości, witaminy z grupy A, C, E, D, K oraz niezwykle cenne polifenole (naturalne antyutleniacze). Uwielbiam oliwę z oliwek!