Proporcje na 8 sztuk Rogale z makiem – składniki: 500 g mąki pszennej typ 550 100 g masła, roztopionego i przestudzonego 1 jajko do ciasta i 1 jajko do posmarowania rogali łyżka niebieskiego maku 7 g drożdży instant 150 ml ciepłego mleka łyżka z czubkiem cukru szczypta soli. Rogale z makiem – wykonanie: Przygotować ciasto. Co prawda, to nie są rogale takie jak z piekarni czyli napompowane i leciutkie – te są cięższe, bardziej miąższyste, bardziej maślane, przez co w moim odczuciu po prostu dużo lepsze! Rogale z makiem Wziąć kulkę ciasta do dłoni, płaszczyć ją i rozwałkować na omączonej delikatnie stolnicy na cienki, owalny plaster (3 razy dłuższy niż szerszy). Ciasto ponownie przerobić, podzielić na 8 części i z każdej uformować kulkę. Można także uformować rogale w bardziej tradycyjny sposób, czyli z trójkątów. Te rogale z makiem są bardzo maślane i mięciutkie. Do miski przesiać mąkę, wbić jajko, dodać cukier, sól oraz drożdże z mlekiem. Do tych rogalików wystarcza mi odrobina masła i domowej galaretki z czarnej porzeczki. Rogale ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć i dać im podrosnąć przez pół godziny. W ciepłym mleko rozmieszać drożdże i odstawić na 5 minut.