Zupa ogórkowa

Obiad
02.06.2020 11:32
Zupa ogórkowa

Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2,5 litra wody 2 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 2 nieduże marchewki 1 pietruszka kawałek selera mały kawałek pora 6 ziemniaków ( u mnie 450 g.) 6-7 ogórków kiszonych (ważyły po utarciu niecałe 300 g.) koperek 1/3 szklanki śmietany 30% sól, pieprz Wykonanie: Mięso zalać wodą, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Por przekroić wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze kawałki. Ogórki również zetrzeć na tarce, o dużych oczkach. Na koniec wlać do kubka śmietanę, dopełnić zupą, wymieszać i wlać do zupy. Niby każdy umie ją ugotować, ale uważam, że powinna być na blogu. Zawsze też podsmażam ogórki na maśle, przed dodaniem do zupy. Ja gotuję na mięsie drobiowym, bo szybciej jest miękkie. Marchew, pietruszkę i seler, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zupę możecie ugotować na dowolnym mięsie, lub kościach. Zawsze sama kisze ogórki, ale jeśli nie kisicie, to możecie użyć gotowego przecieru. Jeśli nie, to można dolać trochę wody z ogórków. Następnie podsmażyć na niewielkiej ilości masła. Może jakaś początkująca pani domu, będzie chciała skorzystać z przepisu. Jeśli nie mam świeżego, lub mrożonego koperku, to dodaję suszony.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://agusiowesmakolyki.blogspot.com/2020/06/zupa-ogorkowa.html