Składniki: 1 duża cebula lub 2 średniej wielkości 3/4 szklanki wody lub mleka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko przyprawy: sól, słodka i ostra papryka mielona 3/4 szklanki bułki tartej (ewentualnie mielonych płatków kukurydzianych) olej do smażenia Cebulę obierz z łupiny i pokrój na grube plastry (około 0,5-1 cm). Jeżeli chcesz je przygotować na przyjście gości, pokrój cebulę, opanieruj i wstaw do lodówki, by czekały na usmażenie👍 Wcześniej robiliśmy panierkę a’la schabowy, maczając w roztrzepanym jajku i obtaczając w tartej bułce, jednak efekt końcowy nie powalał😕 My je zwykle robimy na przegryzkę do filmu, ale są też świetnym dodatkiem do piwa lub poczęstunkiem na imprezie. Krążki cebuli zanurzaj w gotowym cieście, następnie panieruj w bułce tartej i układaj na deseczce/talerzu. W misce umieść wodę, mąkę, jajko, proszek do pieczenia i przyprawy – wymieszaj łyżką lub rózgą do ubijania, aż składniki się połączą. Ciasto powinno mieć gęstość kwaśnej śmietany – nie powinno ściekać z cebuli (jeśli ścieka, dodaj jeszcze trochę mąki i wymieszaj). Jeśli masz frytkownicę, możesz usmażyć je na głębokim tłuszczu bez odwracania (tak, jak frytki). Ta wersja z ciastem naleśnikowym jest o wiele lepsza – panierka tworzy wokół cebulowych pierścieni chrupiącą apetyczną skorupkę.