Biszkopt na tort - idealny!

Asia
Ciasta
02.06.2020 15:12
Biszkopt na tort - idealny!

Biszkopt na tort Mój biszkopt na tort piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Przepis na: Biszkopt Łącznie: 50 min Składniki: Biszkopt: 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie) 3/4 szklanki cukru np. drobnego 1/2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Po tym czasie ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je z wysokości 30-40 cm na blat kuchenny czy podłogę. Jeśli macie jednak nieco większą tortownicę, np. o rozmiarze 24 czy 26 cm to Wasz biszkopt wyjdzie po prostu nieco niższy. Przed Wami mój sprawdzony i uniwersalny przepis na biszkopt na tort. Krok 2 Dodajemy żółtka i miksujemy tylko przez chwilkę na najniższych obrotach miksera, do momentu zmiany koloru. Najlepiej to sprawdzić tym, że jak obrócisz miskę do góry nogami to nie zmieni się ich konsystencja i nie wylecą z miski. Ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut. Pieczemy w temp. 170ºC (góra-dół bez termoobiegu) przez ok. 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu mój biszkopt osiąga wysokość około 7-8 cm. Po tym czasie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru (najlepiej drobnego do wypieków). Rośnie naprawdę bardzo ładnie w tortownicy, a tego sekret tkwi przede wszystkim we właściwym i długotrwałym ubijaniu jajek. Jak zrobić biszkopt na tort?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://poprostupycha.com.pl/przepis/biszkopt-na-tort/