Kruche ciasteczka owsiane - składniki: - 200 g masła - 3/4 szklanki cukru - 1/4 szklanki cukru trzcinowego - 1 duże jajko - 1 szklanka mąki pszennej - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta sody oczyszczonej - 2,5 szklanki płatków owsianych górskich - szczypta soli - 1 łyżeczka aromatu waniliowego Jak zrobić chrupiące ciasteczka owsiane? Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczaj je przy pomocy łyżki i układaj na blasze w dużych odstępach od siebie (ciastka podczas pieczenia bardzo mocno rozlewają się na boki). - Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, płatki owsiane, szczyptę soli i aromat waniliowy. Mocno chrupiące i pyszne, a do tego banalnie proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka owsiane.