SKŁADNIKI 250 g świeżych pierożków cappelletti (można zastąpić suszonymi tortellini) 1 pęczek szparagów 1 zielony ogórek garść pomidorów koktajlowych garść ugotowanej ciecierzycy garść oliwek 1 kulka mozzarelli skórka otarta z 1 cytryny 2 ząbki czosnku suszone oregano albo bazylia chlust oliwy z oliwek sól PRZYGOTOWANIE Cappelletti ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu, a następnie ostudź w zimnej wodzie i odcedź. Świetnie smakuje z grillowanym mięsem lub rybą, a jeśli przygotujecie ją bez dodatku sera, to spokojnie można przechowywać ją nawet kilka godzin bez lodówki, więc spisze się również podczas dalszych wypadów za miasto. 😉 Same szparagi po prostu podsmażyłem na oliwie z oliwek z odrobiną czosnku, skórki cytrynowej oraz oregano. W tym przepisie można użyć również dowolnych innych włoskich pierożków, na przykład tortellini, czy wykorzystać nawet zwykły makaron w formie rurek lub kokardek. Dlatego, gdy tylko dorwałem świeże cappelletti z serowym nadzieniem, od razu wiedziałem, że powstanie sałatka makaronowa z zielonymi szparagami. 🙂 Ta sałatka makaronowa z cappelletti i szparagami sprawdzi się doskonale na grilla, lekki lunch lub kolację. 🙂 Sałatka makaronowa z cappelletti i szparagami Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) 🙂 W tym roku wyjątkowo przypadły mi one do gustu w formie lekkich sałatek, którym wprost nie można się oprzeć.