Składniki na lekki torcik jagodowy: Biszkopt: 5 jajek rozmiar L 140 g cukru brązowego lub erytrolu 150 g (szklanka) mąki z amarantusa 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 5 łyżek oleju rzepakowego Masa z kaszy jaglanej: 100 g kaszy jaglanej 400 ml mleka (dałam mleko 1,5%, może też być napój roślinny) 2 łyżki cukru brązowego lub erytrolu łyżka masła łyżeczka ekstraktu migdałowego Masa jogurtowa: 450 g skyru z jagodami lub naturalnego 3 łyżki żelatyny 100 ml wody 150 g jagód lub borówek (dałam mrożone jagody) Jeśli torcik podzielimy na 8 porcji (każda po około 240 g) to jeden kawałek będzie miał 300 kcal (przy zastosowaniu erytrolu), jeśli dodamy cukier brązowy to na kawałek wyjdzie 380 kcal. Lekki torcik jagodowy, który składa się z bezglutenowego biszkoptu, masy ze skyrem i jagodami, oraz drugiej z kaszy jaglanej jest świetną propozycją dla wszystkich dbających o linię i chcących się zdrowo odżywiać. Ponadto: 150 g świeżych jagód lub borówek do dekoracji na polewę: łyżeczka masła, 4 łyżki mleka, 50 g czekolady gorzkiej Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt. Do masy dodajemy olej oraz mąkę i ubijamy jeszcze przez chwilę na minimalnych obrotach, aż składniki się połączą. Jajka wbijamy do miski miksera i ubijamy razem z cukrem na najwyższych obrotach, aż masa stanie się jasna i puszysta. Gotujemy na niewielkim płomieniu, od czasu do czasu mieszając, aby kasza się nie przypaliła. Jest bardzo pyszny, jak dla mnie o wiele smaczniejszy od tortów naładowanych ciężką masą na bazie masła. Do zimnej kaszy dodajemy pozostałe 100 ml mleka oraz ekstrakt migdałowy i jeszcze raz krótko blendujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy przez około 30 – 35 minut w trybie góra-dół lub do tzw. suchego patyczka. Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy i przekrawamy na dwa równe blaty. Gorącą kaszę blendujemy na gładką masę, po czym odstawiamy do wystudzenia. Za pomocą łyżki na całość wylewamy polewę czekoladową. Polecam zastosowanie erytrolu, który jest zdrowym zamiennikiem zwykłego cukru, ma 0 kcal, a także zerowy indeks glikemiczny.