Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym Składniki: 1 kg ziemniaków dobrych do pieczenia 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy albo oleju 2 cebule 2 ząbki czosnku 3/4 kg mięsa mielonego (u mnie mieszanka wieprzowego i indyka) 1 szklanka mrożonego groszku 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 i 1/2 szklanki mleka 100 g sera żółtego ( u mnie emmentaler) 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Przyprawy Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami szczypiorek do posypania na wierzchu 1 łyżeczkaszczypiorek do posypania na wierzchu Przygotowanie: Zagotować wodę, obficie posolić, dodać ziemniaki i gotować ok 3-4 minut, wylać na durszlak i przelać zimną wodą, odstawić do odsączenia z wody. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę kilka minut, dodać czosnek, smażyć minutę, dodać mięso. Rozbijając drewnianą łyżka, smażyć ok 10 minut, posolić, popieprzyć, dodać przyprawę i groszek, wymieszać i smażyć kolejne 5 minut. wyłożyć na dno 1/3 ziemniaków a na to 1/2 mięsa i polać 1/2 sosu. Moja dzisiejsza propozycja do ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym i groszkiem z dodatkiem mlecznego sosu serowego. W maju zwykle przechodzę na lżejszą kuchnię ale ten tegoroczny jest jakiś taki wyjątkowo nieprzyjemny i zimny, toteż organizm nadal domaga się ciepłych i konkretnych dań. Wierzch przykryć pozostałymi ziemniakami, posypać przyprawą do ziemniaków i wyłożyć kawałki masła ( łącznie 1 łyżka).