mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Nadzienie: 500 g twarogu sernikowego cukier puder do smaku (ja wykorzystałam około 70-80 g) 1 op. cukru wanilinowego 4 łyżki śmietany 30% 150 g rodzynek garść lub dwie suszonej żurawiny 90 g pistacji prażonych HELIO Natura 80 g prażonych orzechów laskowych HELIO Natura 100 g gorzkiej czekolady 80-100 g ciasteczek amaretti 1 łyżka likieru Amaretto 1-2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 400 ml kremówki cukier puder do smaku 1-2 śmietan-fix kilka orzechów laskowych i pistacjowych oraz ciasteczek amaretti do dekoracji Białka ubijamy na sztywną pianę. Powiem Wam jednak, że choć moim zdaniem po ukrojeniu nie wyglądało najładniej, goście którzy w tym dniu niespodziewanie nas odwiedzili, sięgnęli w pierwszej kolejności właśnie po nie:) Dla mnie to istotna kwestia, gdyż zależy mi na czasie i lubię, gdy pistacje łatwo i szybko się łuska:) Biszkopt: 4 jajka (lub 5 małych) 3/4 szkl. Masę przekładamy do formy z biszkoptem, przykrywamy odłożonym paskiem biszkoptowym i wstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do lodówki. Prawdziwe bogactwo smaków:) Ciasto jest bardzo smaczne, a jedynym jego minusem jest to, że przez dodatek naprawdę dużej ilości dobrodziejstw, nie kroi się równo:) Są intensywnie zielone i w mojej paczce tylko 2-3 sztuki znalazły się nie w pełni otwarte. Wylewamy na blaszkę tzw piekarnikową (wyłożoną papierem do pieczenia) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15-20 minut. Czekoladę, orzechy, rodzynki, żurawinę oraz lekko rozkruszone w placach ciasteczka amaretti dodajemy do masy serowej. Pistacje zaś są jednymi z nielicznych, które dostępne są w wersji niesolonej. Bakalii jest tutaj sporo, bo są i orzechy laskowe i pistacje, rodzynki, żurawina, czekolada i ciasteczka amaretti. Udostępnij Zapisz Ciasto z bogatym wnętrzem, to biszkopt z twarogowo-bakaliową masą, dodatkowo udekorowany bitą śmietaną. Orzeszki są już prażone i pozbawione ciemnej skórki co niejako usprawnia nam pracę, gdyż tego zabiegu nie musimy już wykonywać sami. Twaróg krótko miksujemy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz śmietaną. Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do masy jajecznej, delikatnie mieszamy szpatułką. Prażone orzechy laskowe oraz pistacje grubo siekamy (część odkładamy do dekoracji).